Den utrustning man behöver när man jobbar i ett kök är ungefär densamma oavsett om man bara är en hobbykock hemma eller om man är anställd i ett storkök. Skillnaden på utrustningen är i regel storleken på alla sakerna.
Basen i storköksutrustning
Att jobba i ett storkök är mycket stressigare än hemma och man kan behöva speciell storköksutrustning för att man ska få plats med all mat och för att klara av kapaciteten. Det mesta av storköksutrustning är i metall. Det beror på att det är ett hållbart material som är lätt att göra rent från bakterier och matrester.
Basen i storköksutrustningen är ungefär den samma som i ens hem. Det finns spisar, diskmaskiner och mycket mer. Utrustningens storlek är det man ofta tänker på. Slevar är stora och soppslevarna väldigt långa. Det är tillverkade för att effektivisera och för att man ska kunna göra mycket mat man behöver under kort tid.
Diskmaskinen är annorlunda än den man har hemma och blir i regel varmare. Framförallt den som är till för att rengöra metallbehållarna ordentligt. Det är för att det finns många reglementen som bestämmer hur saker och ting ska gå till och hur det ska göras rent.
De vanligaste storköken och hur de arbetar
De vanligaste storköken de flesta känner till är skolans matsal och matsalen på militäranläggningar. Hur dessa kök fungerar är i regel väldigt lika och visar hur de flesta storkök arbetar.
Det finns olika stationer som i regel är helt oberoende av varandra. En person gör sallad, en annan gör soppa och allt kontrolleras in i minsta detalj. Hur mycket lök som används och även temperatur på maten. Kall mat får inte överstiga en viss temperatur medan varm mat måste hålla sig inom en viss temperatur annars kasseras den utifrån miljö- och hälsoskäl. Även om stationerna är oberoende av varandra måste alla i köket prata med varandra då maten ska vara klar, serveras samtidigt, hålla rätt temperatur och vara av rätt kvalitet.
Comments are disabled.